Tuesday, July 14, 2020
Home Tranding Education Jac Class 11th (English core) Model Questions Paper 2020

Jac Class 11th (English core) Model Questions Paper 2020

Jac Class 11th

Section -A


(Reading Comprehension & Note Making) Marks: 14


Read the following passage carefully and answer the questions from 01 to 04,
choosing the bestsuitable option.


Assam in the north-east of India, is called the tea garden ofthe world. Tea
grows in bushes on a tea-estate, there are thousands and thousands of tea bushes. They
are planted in long lines. Early in the morning companies of women and children, each
carrying a basket, go offto the garden to pluck the leaves. Only the youngest andmost
tenderleaves are plucked. The leaves are then weighed and taken offto the factory to be
made into tea as you know it.


1.Where is Assam situated ?


(a) In the northwest of India (b) In the north east of India
(c) In the south-east of India (d) In the south-east of India.

Answer :- (b) In the north east of India


2.Assam is called the tea-garden ofthe world because-


(a) tea is abundantly grown here (b) of the transportation problem
(c) Both a and b (d) None ofthe above

Answer :- (a) tea is abundantly grown here


3. What kind oftea leaves are plucked ?


(a) black leaves (b) dry leaves
(c) youngest and most tender leaves (d) oldest leaves

Answer :- (c) youngest and most tender leaves


4. When do women and children go off to the garden to pluck the leaves ?


(a) Late inthe evening (b) in the afternoon
(c) Early in the morning (d) Late night

Answer :- (c) Early in the morning


5.The leaves are weighed and taken off to the


(a) factory (b) office (c) Godown (d) cold storage

ANSWER :- (a) factory


6. While writing a note, which of the following is not used ?


(a) heading (b) sub-leading (c) abbreviations (d) Articles.

Answer :- (d) Articles

7. In report writing, narration of the eventis always written in –


(a) Present form (b) immediate past form
(c) Simple future form (d) None of the above

Answer :- (b) immediate past form

Section -B


(Writing) Marks: 10)


8. In letter writing,replying to enquiries come under the category of-


(a) Official letters (b) lettersto the editor
(c) business letter (d) informal letters

Answer :- (c) business letter


9. In a formal letter, the correct form of salutation is-


(a) Dearsir/madam (b) Respected sir/madam
(c) Honourable sir/madam (d) Reverend sir/madam

Answer :- (a) Dearsir/madam


10. In bussiness letters the Name &Designation of the Addressesis written on the


(a) Left margin (b) right margin
(c) At the centre (d) None of the above

Answer :- (a) Left margin

SSC CGL 2019-2020

11. Rashmi bought a book and ………….. ink pot.


(a) The (b) a (c) an (d) None of the above

Answer :- (c) an


12. ………….. of the boys sang a song.


(a) none (b) someone (c)bEveryone (d) Anyone

Answer :- (a) none


Section -C


(Grammar) Marks: 10)


13.Choose the grammatically correct sentence.


Physical exercise/for/essential /is/ health/ good


(a) a apple an day the keeps away doctor.
(b) an day away doctor the keeps a apple.
(c) An apple a day keeps the doctor away.
(d) An apple a doctor away keep the day.

Answer :- (c) An apple a day keeps the doctor away.


Fill in the blanksfrom the given options (Question 14-17)


14. The sun ……………… in the west.


(a) set (b) sets (c) rise (d) setting

Answer :- (b) sets


15. I…………… how to swim.


(a) does not know (b) do not know (c) not knowing (d) did not know

Answer :- (b) do not know


16. Kusum ……………. prefer to keep quiet.


(a) would (b) can (c)should (d) ought

Answer :- (a) would


17. If I were you, I …………….. not do it.


(a) must (b) should (c) would (d) can

Answer :- (c) would


Section -D


(Literature) (Marks: 56)


Read the following extract and choose themost appropriate option from those
that are given below Question 18 to 21)
The laburnumtop issilent, quite still
In the afternoon yellow Septembersunlight,
A few leaves yellowing, all itsseedsfallen.


18. The Laburnum tree top is…………….

(a) Barren (b) quite Beautiful (c) quite silent and still (d) quite green

Answer :- (c) quite silent and still

19. What time of the day is described ?


(a) morning (b) afternoon (c) night (d) dawn

Answer :- (b) afternoon


20. How does September sunlight appear ?


(a) red (b) blue (c) yellow (d) pink

Answer :- (c) yellow


21. A few leaves
………………. .


(a) are turning yellow (b) are growing red
(c) have fallen (d) have dried

Answer :- (a) are turning yellow


22. Who were ‘Betty’ and ‘Dolly’ ?


(a) her neighbours (b) her sisters
(c) narrator’s cousins (d) cousins of poet’s mother

Answer :- (d) cousins of poet’s mother


23. Who is the ‘Poem of Earth’ ?


(a) the rain (b) the land (c) the sea (d) the wind

Answer :- (a) the rain


24. In the poem ‘Childhood’ The poet wants to know –


(a) the day he became responsible (b) the day he became an adult
(c) the day he became wise (d) the day he lost his childhood

Answer :- (d) the day he lost his childhood


25. ‘We’ in the poem ‘childhood’ stands for-


(a) the father and mother (b) the poet and his wife
(C) the father and the son (d) the parents of the poet

Answer :- (C) the father and the son


26. ‘Barred face’in the poem “The LaburnumTop’ means-


(a) Covered face (b) face having strips on it
(c) covered by the leaves (d) Covered by the branches

Answer :- (b) face having strips on it


27. Where wasthe photograph taken ?


(a) In a forest (b) On a beach (c) On amountain top (d) None of the above

Answer :- (b) On a beach


28. Who is the poet of the poem “The laburnum Top ?


(a) Walt Whitman (b) ShirleyToulson
(c)Ted Hughes (d) William Wordsworth

Answer :- (c)Ted Hughes


29.Why did the grandmother keep one hand on her waist ?


(a) To balance her stoop (b) to sit
(c) to dance (d) to sleep

Answer :- (a) To balance her stoop


30. Where did the authorspend his childhood ?


(a) In the town with his mother (b) In the town with his parents
(c) In the villagewith his father (d) In the village with his grandmother

Answer :- d) In the village with his grandmother


31.Whomthe narratorwantto duplicate in “We’re NotAfraid to Die, Ifwe can All
BeTogether” ?


(a) Larry Vigil (b) Captain James Cook (c) Herb Seigler (d) None

Answer :- (b) Captain James Cook


32. In ‘DiscoveringTut: The saga continues’Howard carterwas a


(a) British Philosopher (b) BritishBotanist
(c) British Archaeologist (d) British Zoologist

Answer :- (c) British Archaeologist

33. What did Wu Daozi paint for the Emperor ?


(a) Emperor’s portrait (b) a landscape
(c) picture of the palace (d) the map of the palace

Answer :- (b) a landscape


34. Mr. Croker Harris is
……………….. .


(a) a middle aged master (b) a young school master
(c) a principal (d) a student

Answer :- (a) a middle aged master


35. Who is the author of “The adventure” ?


(a) Khushwant Singh (b) Jayant Narlikar
(c) Nick Middleton (d) ShirleyToulson

Answer :- (b) Jayant Narlikar


36. Horissituated on the shore of-


(a) Lake Dal (b) Lake Klooler
(c) Lake mansarovar (d) The Indus

Answer :- (c) Lake mansarovar


37. What gift did Lhamo give to the author ?


(a) a hat (b) a shawl (c) a blanket (d) a full sleeved coat

Answer :- (d) a full sleeved coat


38. Mouradwas very fond of-


(a) Playing cricket (b) Swimming
(c) horse-riding (d) sea surfing

Answer :- (c) horse-riding


39. Aram and Mourad belonged to …………….. tribe


(a) Harghlanian (b) Garoghlanian
(c) Goralanian (d) Ghiralinian

Answer :- (a) Harghlanian


40. Which country did the narrator belong to in the story ‘The address’ ?


(a) Holland (b) Ireland
(c) Scotland (d) England

Answer :- (a) Holland


41. What was the name of the niece of Rama Rao ?


(a) Bimla (b) Ratna (c) Kamla (d) Aparna

Answer :- (b) Ratna


42. Who called Albert Einsten ‘the world’s worstliar ?


(a) the head teacher (b) Mr. Koch (c) Elsha (d) Yuri

Answer :- (d) Yuri


43. Who was Mrs. Fitzgerald ?


(a) Pearson’s Sister (b) Pearson’s neighbour
(c) Pearson’s mother (d) Pearson’s friend.

Answer :- (b) Pearson’s neighbour


44. What had been Agha Shahid Suffering from?


(a) Cancer (b) Ashthma (c) Fever (d) T.B

Answer :- (a) Cancer


45.What was Andrew Manson’s profession ?


(a) Doctor (b) teacher (c) Lawyer (d) Politician

Answer :- (a) Doctor

GANESH SHARMA
CEO and founder of INDIANHEADLINE and owner of Gks Advertising Media . Digital Marketer by passion and Entrepreneur by heart , Social Influencer by profession. Helpin people to succeed in online world. Love to assist people and guide them how to grow in their career. Motivates them when they feel low. All and All want to live life king size.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

CBSE Class 10 result 2020 not releasing today

CBSE Class 10 Result 2020 is not going to be released Today on July 14. But, CBSE will release class 10...

चन्दनकियारी प्रखंड अर्तगत कुसुमकियारी पंचायत के मुखिया से बात- चीत

कुसूमकियारी पंचायत में मुखिया ने कि विकास को लेकर की बात- चीत हमारी चैनल पर Headline

Mukhiya Biren Rajwar told about Village circumstances

Mukhiya Biren Rajwar Says Indianheadline About Village Circumstances And How The VIillage Condition Has Been Progressing.

CBSE Declared Class 12 Result 2020, 88.79% students pass

Finally CBSE ( Central board of Secondary Education ) has released class 12 Result. Students can easily check there Result from...

Recent Comments